Hyppää sisältöön

3 yllättävää syytä miksi multipotentiaalit ovat välttämättömiä tulevaisuudellemme

Multipotentiaalit – keitä he ovat?

Haluan aloittaa blogisivustoni ensimmäisen kirjoitukseni kertomalla viimeaikojen valaistumisestani ja eräänlaisesta herännäisyydestäni. Olen siis nyt vihdoin yli 40-vuotiaana ilokseni keksinyt kuka minä olen ja saanut sille itselleni nimenkin: Multipotentiaali. Hienolta kuulostava termi, nimittäin! Siinä ei ole erityislahjakkuuksista (välttämättä) kyse, vaikka niin haulaisinkin uskoa, vaan ihmisen luonteenpiirre tai ominaisuus.

Multipotentiaali-termi on saapunut Suomeenkin jo jokin aika sitten ja sillä on jonkun verran ollut suomenkielistäkin näkyvyyttä. Ehkä muistatkin törmänneesi johonkin artikkeliin viime vuosien aikana? Esimerkiksi Helsingin Sanomat teki asiasta viiltävän jutun jokin aika sitten. Ikävä kyllä artikkeli on maksumuurin takana, mutta jos pystyt lukemaan sen niin ilman muuta suosittelen!

Artikkelissa kerrotaan kuinka Joska ja Rachel ovat kipuilleet meidän muiden multipotentiaalien kanssa ihan samojen ajatusten kanssa ennen kuin ovat valaistuneet ja löytäneet itsensä . Samalla olen hiukan salaa kateellinen Rachelille joka jo 26-vuotiaana keksi tämän asian. Itselläni meni melkein kaksi vuosikymmentä kauemmin.
Peruutellaan hieman. Termin kanssa eivät kaikki ole varmaan tulleet yhtä tutuksi. Ehkä kuulet siitä jopa ensimmäistä kertaa ja ihmettelet jorinoitani ja mikä ihmeen asia on kyseessä. Ymmärrän!

Koko homman ydin kiteytyy siihen multipotentiaali-ihmisen suurimpaan kipupisteeseen: ”Mikä sinusta tulee isona?” Sitähän meiltä kysytään heti sen jälkeen kun olemme kävelemään oppineet. Myöhemmin kouluelämässä valinnaisaineiden kautta lähdetään suuntautumaan johonkin suuntaan ja opinto-ohjaaja esittelee eri vaihtoehtoja miksikä kannattaisi itsensä lukea. ”Oletko sinä meidän tuleva huippujuristimme tai tulisiko sinusta kenties lääkäri?” Eli jonkun sortin yhden alan spesialisti pitäisi aikanaan olla. Yksi ammatti, jossa sitten ollaan mahdolliseen eläkeikään asti. Kulttuurimme arvostaa spesialisteja ja määrittää ihmisen tämän erityistaidon (ammatin) kautta. Multipotentiaalin aivot eivät kuitenkaan ole tehty tällaista nyky-yhteiskuntaa varten, sillä erikoistuminen tylsistyttää hänet alta aika yksikön. Kuitenkin vielä renesanssin aikaan arvostettiin eniten ihmisiä joilla on monia taitoja ja kiinnostuksia! (-> ”Rennaisance Man”, esim. Leonardo da Vinci)

Termin suuren maailman tietoisuuteen toi muutamia vuosia sitten Emilie Wapnick TED Talk puheessaan ”Why some of us don’t have one true calling”. Häneltä kuuluin itsekin asiasta ensimmäistä kertaa ja oli järisyttävää kuulla kuinka hän osasi järjestää pääni sisäisen sillisalaatin järkevään muotoon. Palaset loksahtivat vihdoin paikalleen. Katso tämä video jatkaaksesi eteenpäin!

Multipotentiaalien rooli digitaalisessa vallankumouksessa

Digitalisaatiosta hössötetään paljon mediassa – ja se näkyy vahvasti myös nykypäivän työelämässä. Se, joka ei hyväksy tätä muutosta, tulee häviämään markkinoilta ja korvautuu dynaamisemmalla ja muutoksen hallitsevalla toimijalla. Stockmann on ikävällä tavalla maksamassa oppirahoja siitä, kuinka ei pidä linnottautua vanhoihin asemiinsa toimintaympäristön muuttuessa ympärillä. (HS 30.4.2019)

Myös yksilötasolla työelämän vaatimukset muuttuvat – ja koko työnteon käsite on murroksessa. Työtä tehdään jatkossa jatkuvan muutoksen alla olevassa ympäristössä ja se ei ole enää edes paikkasidonnaista. Työtä voidaan tehdä usein mistä käsin vain, ei pelkästään pönöttämällä avokonttorissa. Jokainen organisaatio etsii jatkuvasti tehokkuusetuja kilpailijoihin nähden digitalisaation tuomilla uusilla työkaluilla. Osa työtehtävistä poistuu kokonaan automatisaation myötä ja jatkuvaa uuden oppimisen merkitystä korostetaan henkilöstölle. Sopeudu tai katoa! Yhä harvempi tulee olemaan koko työuraansa yhdessä ja samassa ammatissa. Tai vaikka pysyisi, työtehtävät muuttavat muotoaan ja kehittyvät kokoajan.

Multipotentiaali / Digitalisaatio /
Jatkuva oppiminen / 
Lue SteamedPoet'n Lifestyle blogi


”Teknologia tuhoaa ja luo työpaikkoja. Työn loppumista ennustaneet ovat olleet väärässä viimeiset kolmesataa vuotta. Nyt uuden työn luominen on vaikeampaa, yksilöiden väliset tuottavuuserot repeävät suuriksi ja työ jakautuu epätasaisemmin. Työ ei kuitenkaan lopu. Ihmisen alueina pysyvät aina keksiminen, intuitio, moraali, etiikka ja ennalta määrittelemättömien ongelmien hahmottaminen.” ( Lehti, Matti; Kulvik, Martti; Kulvik, Silja, 2012)

Erikoistuvia huippuosaajia ja huippuasiantuntijoita tarvitaan varmasti jatkossakin. Erikoistujat tulevat olemaan kuitenkin tulevaisuudessa vain pieni vähemmistö, se terävin kärki. Ne aivan huiput. Suurimmalle osalle meistä tulee vaatimuksia osata monialaisesti useita asioita ja valmiuksia omaksua nopeasti uusia taitoja.

Spesialistitkin joutuvat samaan muutosmyrskyyn meidän muiden kanssa ja tarvitsevat tiimiinsä ympärilleen henkilöitä avukseen isompien kokonaisuuksien hahmottamista varten. Tulemme siksi tarvitsemaan jatkossa paljon työntekijöitä työelämään, jotka kykenevät ohjaamaan ja johtamaan meitä tässä turbulenssissa. Nämä työntekijät ovat sellaisia jotka

  • pystyvät omaksumaan nopeasti uutta tietoa
  • kykenevät yhdistelemään tietoa monilta eri aloilta uusien toimintamallien visioimiseksi (innovaatiot)
  • joilla on jo valmiiksi vahvaa poikkitieteellistä perusosaamista yli toimialarajojen kyetäkseen sopeutumaan jatkuvan muutoksen keskellä

Jos katsoit Emilie Wapnickin loistavan puheen kuten kehoitin, tiedätkin jo vastauksen siihen millaisia ja keitä nämä henkilöt voisivat olla!

Pikakelauksella vuoteen 1984: Nuori SteamedPoet on aloittamassa koulutietään. ”Mikähän minusta tulee isona? Poliisi? Kenties liikemies kuten isäni? Ehkä ohjelmointiakin olisi kiva tehdä.” Kuiskaan hänen korvaansa: ”Ota kiinnostuneena vastaan kaikki mahdollinen tieto. Sinusta tulee multipotentiaali.”

Lähteet:

ps. Lue myös kirjoitukseni elinikäisestä oppimisesta TÄSTÄ

Julkaistu kategoriassa Elämän pohdintoja

Kommentoi ensimmäisenä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

(c) SteamedPoet