Hyppää sisältöön

Kategoria: Elektroniikka

Kokeiltua: Muovin Retr0bright / Retrobright -valkaisu

Retrobright valkaisusta on ollut paljon puhetta retrokoneiden harrastajien keskuudessa. 80-90-luvun muovilaitteiden kellastuminen on aiheuttanut päänvaivaa harrastajille – hyvinkin pidetyt koneet saattavat näyttää rumilta huonokuntoisilta. Ennen kaikkea kyse on siitä, että olisi visuaalisesti miellyttävämpää keräiljöille ja harrastajille jos kone olisi alkuperäisessä, siistissä kuosissaan!

Mistä kellastumisessa on kyse ja mitä sille voi tehdä?

UV-säteily, valo yleisestikin, mutta myös lämpötila ja kosteus. Näitä tekijöitä kaikkia on epäilty regoivan muoveissa palonestoaineena käytetyn bromin kanssa aiheuttaen muovipinnan kellastumista – tai pahimmillan lähes ruskeaa väriä. Kellastuminen on vain aivan muovin päälimmäisessä pintakerroksessa ja tästä syystä moni onkin haaveillut josko tuon pintakerroksen saisi valkaistua jollain (kemiallisin) keinoin ja vanhan pelikonsolin tms. entiseen loistoonsa.

Olen törmännyt jonkun verran foorumeilla ja netissä yleisestikin kokemuksiin ns. retrobright -menetelmään. Lopputulokset ovat olleet vaihtelevia – osa hyviä ja osa huonoja. Toteutuksiakin kun lienee erilaisia yhtäpaljon kuin tekijöitäkin – kuten aina harrasteprojekteissa. Kun sain käsiini eräänä päivänä erittäin pahasti kellastuneen/ruskettuneen Super Nintendon, ajattelin että se voisi toimia hyvänä koekaniinina. Yritin lueskella sen tiedon mitä löysin ja ihan uteliaisuuttani katsoa mitä siitä tulisi – vai tulisiko muuta kuin muovinkeräysjätettä.

Lähtötilanne: Aloitetaan retrobright valkaisu!

Kokeiltua: Muovin Retr0bright / Retrobright -valkaisu 1
Lähtötilanne: Täysin valkoista pöytää vasten erottuu hyvin kuinka puhdas mutta vanha muovikotelo on muuttunut likaisen ruskeaksi ajan saatoksi.

Testikappaleeksi valikoitunut yksilö on extreme-esimerkki siitä miten pahasti muovi voi kellastua. Jos tämän saisi valkaistua, niin menetelmä todellakin toimisi! Retrobright resepti :

  1. 200ml Vetyperoksidia
  2. 2tl ksantaanikumia
  3. 1 tl glyserolia
  4. 1/4 tl Vanish Oxi Action -valkasuainetta (jauhe)
  5. 1tl kuumaa vettä

Varsinaisena aktiivisena valkaisuaineena toimii vetyperoksidi ja Vanish katalyyttinä. Muiden aineiden tarkoituksena on tehdä aineesta geelimäinen ja auttaa sen pysymisessä paremmin paikallaan kappaleessa kiinni.

Ensimmäinen käsittely

Sivelen Super Nintendon osat kauttaaltaan geelillä, käärin elintarvikekelmuun ja asettelen aurinkoon. Kyseessä hellepäivä ja osat saisivat aurinkoa koko päivän. Geelin peroksidivahvuus tässä siis n.3%. Laitan heijastavaa foliota vielä ympäröimään jotta auringon uv-säteilyn vaikutus vahvistuisi.

Kokeiltua: Muovin Retr0bright / Retrobright -valkaisu 2

Ensimmäisen päivän tuloksena selkeästi vaalentunut kone. Harmillisesti tulos ei kuitenkaan ole tasainen, vaan selkästi laikukas (kuva antaa hiukan liian optimistisen kuvan todellisuudesta). Lopputulos ei oikeastaan miellytä vaikka vaalentumista tapahtuikin.

Kokeiltua: Muovin Retr0bright / Retrobright -valkaisu 3

Toinen käsittely

Seuraavana päivänä pientä muutosta käsittelyyn. Jäljen epätasaisuun näyttäisi johtuvan kelmusta ja sen aiheuttamasta epätasaisuudesta valkaisuaineen asettumisessa kotelon päälle. Tällä kertaa asetan osat uunivuokaan, sivelen taas geelillä ja asetan kelmun päälle. En siis erikseen kääri osia muoviin.

Kokeiltua: Muovin Retr0bright / Retrobright -valkaisu 4

Kolmas ja viimeinen käsittelypäivä

Toisen käsittelypäivän jälkeen muutos ei ole enää yhtä dramaattinen. Selkeästi tummuneita kohtia yhä. Taas pieni muutos tekniikkaan: geeli saa nyt jäädä. Nyt laitan vähän vahvemman liuoksen ja upotan osat kokonaan vetyperoksidiin (vähän vahempi, n. 7% liuos + katalyyttiä joukkoon).

Kokeiltua: Muovin Retr0bright / Retrobright -valkaisu 5
Upotusmenetelmä: kotelot upotetaan kokonaan vetyperoksidi + katalyyttiliokseen. Kiviä vähän päälle pitämään osat pohjalla

Virheliike kostautuu!

Kotelo on sitkeästi yhä epätasaisesti vaalentunut. Yritän löytää netistä jotain kokemuksia aiheesta. Ei tahdo oikein löytyä. Jostain kuitenkin löytyy että asetonia voisi kokeilla. Koska tässä tutkivaa journalismia ollaan tekemässä niin kaikki keinot käyttöön! En kuitenkaan jaksa kaupasta sentään purkillista asetonia lähteä hakemaan, joten kynsilakan poistoaine saa kelvata vaikka siinä onkin asetonin lisäksi jotain muita aineita.

Mikään ihmeaine se ei tämä asetonikaan näyttänyt olevan. Asetoni sulattaa hiukan muovia, joten se kyllä pureutuu päälikerrokseen. Mielestäni saan tummuneisuutta hiukan hinkattua pois. Into kuitenkin kostautuu kun en huomaa siirtymistäni mustan tekstin päälle ja sehän lähtee leviämään. Hyvin siis pureutuu aine – nyt on kone sitten ilman Nintendo logoa! 🙂

Loppupäätelmät

Mitä tästä (kauheasta) vaivasta jäi käteen? Tunnelma on vähän kaksijakoinen. Mielestäni tuo valitsemani yksilö oli jo niin ruskea ettei sitä oikein silmä enää kestänyt. Nyt… Selkeästi parempi! Mutta ei kuitenkaan riittävän hyvä mielestäni (ja lisäksi onnistuin prosessissa hölmöyttäni poistamaan Nintendo logon). Alkuperäiseksi palauttaminen on siis tälläkin menetelmällä näemmä erittäin vaikeaa ja työlästä jos on erittäin tummentunut kotelo kyseessä. Päälimmäinen fiilis ja päätelmä on se ettei tämä kaikki ole sen arvoista. Vaiva on iso ja aineetkin maksavat rahaa jne. Tällä kokemuksella hieman vaikea perustella itselle tämän menetelmän hinta/vaiva/laatusuhdetta.

Jos päädyn joskus vielä jotain kuitenkin valkaisemaan, tulee se olemaan joku pienempi esine (esim. pelkkä ohjain, käsikonsoli tms. voisi olla ihan ok käyttökohde!). Lego harrastajat kuulemma valkaisevat legoja tällä, varmasti toimii siihen tarkoitukseen hyvin! Aineen teho tuli nimittäin todettua. Moniosaisiin, eri värisiin ja isoihin kappaleisiin, kuten testini Super Nintendon kotelo, en aio käyttää. Ei ole sen arvoista.

Testaaminen oli kuitenkin ihan mielenkiintoista, jos teillä on jotain sopivia testikappaleita niin kokeilkaa itse ihmeessä – ehkä teillä onnistuu paremmin. Suosittelen kuitenkin pysyttäytymään uppomenetelmässä – geelin tekeminen oli mielestäni turhaa ja upotus takasi selkeästi tasaisemman lopputuloksen. Ja olkaa varovaisia peroksidin kanssa – n.3% liuos toimi itselläni jo hyvin ja on turvallista käsitellä, vahvana liuoksena se on vaarallista!

Kokeiltua: Muovin Retr0bright / Retrobright -valkaisu 6
Ennen / jälkeen. Kuvasta näkyy selkeästi kuinka käsittelyn lopputulos jäi epätasaiseksi. Teksti lähti asetonia testaillessa – tummuutta kyllä lähti mutta lähti tekstikin.

Hyvää:

  • Voimakas valkaisuteho jo alhaisilla pitoisuuksilla (3-7% vetyperoksidi + Vanish katalyyttinä + UV säteily)
  • Upotusmenetelmällä helppo resepti, vain pari ainetta

Huonoa:

  • Jälki epätasaista
  • Aikaa saa kulumaan paljon näperrellessä
  • Hinta/vaiva/laatusuhde

ps. mikäli piharakentaminen kiinnostaa, lue myös aiempi kirjoitukseni TÄSTÄ

Jätä kommentti

Kokeiltua: Kindle Paperwhite 3rd gen

Lähtökohtani e-kirjojen lukulaitteen hankinnalle (Kindle)

Olen onnistunut välttelemään eKirjojen lukulaitetta näihin päiviin asti. Olen usein melkolailla ’early adopter’ henkilö kaiken maailman uusien vimpaimien suhteen ja kiinnostunut ottamaan käyttöön uutta tekniikkaa, mutta tämä on ollut outo poikkeus tähän sääntöön. En toki ollut mikään kirjojen heavy user, mutta enenevissä määrin olen huomannut löytäväni kiinnostavaa ulkomaista tietokirjallisuutta mikä kiinnostaa – ja tämän saamisen luettavaksi on toki digitaalisesti ylivoimaisen paljon edullisempaa ja nopeampaa kuin fyysisenä kopiona.

Viime kesänä Unity innostukseni lähti todenteolla käsistä ja löysin Unityn uutiskirjeen suosituksista perusteoksen ”Unity in Action, Second Edition: Multiplatform game development in C” . Voin kertoa tästä kirjasta eri postauksessa lisää, mutta kantaessani tätä 400-sivuista kirjaa mukanani lomamatkalla käväisi jälleen mielessä että digitaalinen kopio saattaisi olla helpommin mukana kulkeva kuin tämä tiiliskivi! Tästä syystä olen silmäillyt e-kirjalaitteita jotka mahdollisesti ratkaisisivat tämän ongelman.

Sopivaksi laitteeksi löytyy Kindle

Aikaa kului kuitenkin vielä aina tämän vuoden puolelle – noin kuukausi sitten tilasin vihdoin eBaysta käytetyn Kindlen Paperwhite version. Päädyin eri vaihtoehdoista Kindleen, koska kyseinen laite on muodostunut jo alalla käsitteeksi ja on vuosien varrella ollut kutakuinkin aina testivoittaja. Täytyy nyt tätä laitetta useamman viikon käyttäneenä sanoa, että olisi ehkä voinut hankkia jo aikaisemmin – niin kätevästä laitteesta on nimittäin kyse.

Amazon Kindle Paperwhite
Testi ja kokemuksia e-kirjan käytöstä
Amazon Kindle

Kindlen Paperwhite -laitteet ovat edenneet 2018 julkaistuun neljänteen sukupolveensa. Pääsyin kuitenkin ostamaan ebaysta käytetyn, 3. sukupolven laitteen.  Nämä kolmannet versiot näyttävät olevan yhä kirjoitushetkellä Suomessakin myynnissä mm. Powerissa. Ilmeisesti Amazon pitää useamman sukupolven laitteita myynnissä rinnakkain Applen tapaan saaden useamman hintakategorian markkinoille. Powerin myymä versio on mainoksellinen versio – eli Amazonin mainoksia ilmestyy lukitusruudulle. En osaa sanoa kuinka häiritsevää tuo on koska itselläni on mainosvapaa versio. Tuskin kovinkaan häiritsevää?

Kindle Paperwhite ei siis ole perinteinen tabletti iPadin tapaan – vaan näyttö käyttää eInk tekniikkaa. Tällainen näyttö ei ole perinteinen näyttöruutu, vaan elektroninen paperi. Tämä on huomattavasti silmäystävällisempi tapa lukea kuin esim. iPadin ruudulta luettava teksti. Kindlelläkin on tablettiversio (”Kindle Fire”), mutta en siis suosittele sen hankkimista koska siinä on perinteinen näyttöruutu. Elektronisen paperin hyötynä on myös alhainen virrankulutus. Siinä missä olemme jo tottuneet kännykän ja tabletin jatkuvaan lataamiseen, e-kirja ilahduttaa meitä viikkokausia kestävällä akullaan. Näyttö ei vie lepotilassa virtaa, vaan vain päivittäessään tekstiä ruutuun (esim. sivua vaihdettaessa). Toki lukiessa myös taustavalo vie jonkun verran virtaa jos se on päällä – mutta sekään ei tee laitteesta todellaan mitään kännykänkaltaista virtasyöppöä!

Uusimmassa Kindle sukupolvessa näyttäisi olevan ’Audible’ tuki, eli äänikirjojen kuuntelumahdollisuus bluetooth kuulokkeilla. Ei välttämättä huono ominaisuus tuokaan olisi! Kannattaa jokatapauksessa ehdottomasti ostaa paperwhite-versio laitteesta, koska siinä on taustavalo – voit siis lukea vaikka pimeässä ilman että häiritset esim. nukkuvaa puolisoa!

Kindle Paperwhite: käytännön kokemuksia

Kindle ei tietääkseni tue ihan kaikkia e-kirja formaatteja – mutta en ole asiaan jaksanut niin paljoa perehtyä, koska on olemassa aivan loistava ilmainen ohjelma nimeltä Calibre. Tällä ohjelmalla saa muokattua melkolailla kaiken materiaalin Kindlelle sopivaan muotoon. Olen käyttänyt mm. pdf-tiedostojen muuutamiseen laitteelle sopivaksi. Ohjelman käyttö on helppoa ja muuntaminen tapahtuu parin napin painalluksella. Tämän jälkeen kirjat voi siirtää usb-johdon kautta tai lähettämällä ne sähköpostitse omaan Kindle-tiliinsä, jonka kanssa laite synkronisoituu. Kätevää.

Amazon Kindle Paperwhite
Kindle Paperwhite 3rd gen

Koska kyseessä on Amazonin laite, luonnolisestikin laitteesta löytyy natiivina Amazonin kirjakauppa, josta saa suoraan ostaa luettavaa. Usein sopivaa viihteellistä luettavaa voi  löytää jo muutamalla eurolla. Kaupasta on myös mukava etsiä ilmaiskirjoja jos on avoimin mielin ja ei ole turhan kranttu kirjojensa suhteen. Saatavilla on myös lehtitilauksia – joskus sieltä löytää tarjouksesta jo noin 5-10USD vuosimaksulla jonkun lehden luettavaksi! Heräteostoksia tulee varmasti tehtyä koska mielenkiintoista luettavaa on niin paljon!

Parhautta on itselleni on ollut erityisesti oman materiaalin siirtäminen laitteeseen. Osan materiaalista olen vetänyt Calibren läpi (kääntänyt sopivaan muotoon), osa on toiminut suoraan laitteessa.  Olen löytänyt humblebundle.com tarjouksista e-kirjoja pikkurahalla isoja kasoja. Sinne tulee tasaisin väliajoin kirjakasoja myyntiin, joihin pääsee käsiksi alkaen yhdellä dollarilla. Nyt laitteessani on parikymmentä kirjaa odottamassa lukemista – ja mikä parhainta, nämä kirjat kulkevat mukanani minne ikinä menenkin.  Sen verran paljon tulee nykyisin vietettyä aikaa jalkapallokentän laidalla erinäisissä turnauksissa, että ei ole pahitteeksi että muutama kirja on tarvittaessa taskussa!

ps. Lue myös ajatuksiani elinikäisestä oppimisesta TÄSTÄ

Jätä kommentti
(c) SteamedPoet 2019