Hyppää sisältöön

Kategoria: Opiskelu

Kokeiltua: Kindle Paperwhite 3rd gen

Lähtökohtani e-kirjojen lukulaitteen hankinnalle (Kindle)

Olen onnistunut välttelemään eKirjojen lukulaitetta näihin päiviin asti. Olen usein melkolailla ’early adopter’ henkilö kaiken maailman uusien vimpaimien suhteen ja kiinnostunut ottamaan käyttöön uutta tekniikkaa, mutta tämä on ollut outo poikkeus tähän sääntöön. En toki ollut mikään kirjojen heavy user, mutta enenevissä määrin olen huomannut löytäväni kiinnostavaa ulkomaista tietokirjallisuutta mikä kiinnostaa – ja tämän saamisen luettavaksi on toki digitaalisesti ylivoimaisen paljon edullisempaa ja nopeampaa kuin fyysisenä kopiona.

Viime kesänä Unity innostukseni lähti todenteolla käsistä ja löysin Unityn uutiskirjeen suosituksista perusteoksen ”Unity in Action, Second Edition: Multiplatform game development in C” . Voin kertoa tästä kirjasta eri postauksessa lisää, mutta kantaessani tätä 400-sivuista kirjaa mukanani lomamatkalla käväisi jälleen mielessä että digitaalinen kopio saattaisi olla helpommin mukana kulkeva kuin tämä tiiliskivi! Tästä syystä olen silmäillyt e-kirjalaitteita jotka mahdollisesti ratkaisisivat tämän ongelman.

Sopivaksi laitteeksi löytyy Kindle

Aikaa kului kuitenkin vielä aina tämän vuoden puolelle – noin kuukausi sitten tilasin vihdoin eBaysta käytetyn Kindlen Paperwhite version. Päädyin eri vaihtoehdoista Kindleen, koska kyseinen laite on muodostunut jo alalla käsitteeksi ja on vuosien varrella ollut kutakuinkin aina testivoittaja. Täytyy nyt tätä laitetta useamman viikon käyttäneenä sanoa, että olisi ehkä voinut hankkia jo aikaisemmin – niin kätevästä laitteesta on nimittäin kyse.

Amazon Kindle Paperwhite
Testi ja kokemuksia e-kirjan käytöstä
Amazon Kindle

Kindlen Paperwhite -laitteet ovat edenneet 2018 julkaistuun neljänteen sukupolveensa. Pääsyin kuitenkin ostamaan ebaysta käytetyn, 3. sukupolven laitteen.  Nämä kolmannet versiot näyttävät olevan yhä kirjoitushetkellä Suomessakin myynnissä mm. Powerissa. Ilmeisesti Amazon pitää useamman sukupolven laitteita myynnissä rinnakkain Applen tapaan saaden useamman hintakategorian markkinoille. Powerin myymä versio on mainoksellinen versio – eli Amazonin mainoksia ilmestyy lukitusruudulle. En osaa sanoa kuinka häiritsevää tuo on koska itselläni on mainosvapaa versio. Tuskin kovinkaan häiritsevää?

Kindle Paperwhite ei siis ole perinteinen tabletti iPadin tapaan – vaan näyttö käyttää eInk tekniikkaa. Tällainen näyttö ei ole perinteinen näyttöruutu, vaan elektroninen paperi. Tämä on huomattavasti silmäystävällisempi tapa lukea kuin esim. iPadin ruudulta luettava teksti. Kindlelläkin on tablettiversio (”Kindle Fire”), mutta en siis suosittele sen hankkimista koska siinä on perinteinen näyttöruutu. Elektronisen paperin hyötynä on myös alhainen virrankulutus. Siinä missä olemme jo tottuneet kännykän ja tabletin jatkuvaan lataamiseen, e-kirja ilahduttaa meitä viikkokausia kestävällä akullaan. Näyttö ei vie lepotilassa virtaa, vaan vain päivittäessään tekstiä ruutuun (esim. sivua vaihdettaessa). Toki lukiessa myös taustavalo vie jonkun verran virtaa jos se on päällä – mutta sekään ei tee laitteesta todellaan mitään kännykänkaltaista virtasyöppöä!

Uusimmassa Kindle sukupolvessa näyttäisi olevan ’Audible’ tuki, eli äänikirjojen kuuntelumahdollisuus bluetooth kuulokkeilla. Ei välttämättä huono ominaisuus tuokaan olisi! Kannattaa jokatapauksessa ehdottomasti ostaa paperwhite-versio laitteesta, koska siinä on taustavalo – voit siis lukea vaikka pimeässä ilman että häiritset esim. nukkuvaa puolisoa!

Kindle Paperwhite: käytännön kokemuksia

Kindle ei tietääkseni tue ihan kaikkia e-kirja formaatteja – mutta en ole asiaan jaksanut niin paljoa perehtyä, koska on olemassa aivan loistava ilmainen ohjelma nimeltä Calibre. Tällä ohjelmalla saa muokattua melkolailla kaiken materiaalin Kindlelle sopivaan muotoon. Olen käyttänyt mm. pdf-tiedostojen muuutamiseen laitteelle sopivaksi. Ohjelman käyttö on helppoa ja muuntaminen tapahtuu parin napin painalluksella. Tämän jälkeen kirjat voi siirtää usb-johdon kautta tai lähettämällä ne sähköpostitse omaan Kindle-tiliinsä, jonka kanssa laite synkronisoituu. Kätevää.

Amazon Kindle Paperwhite
Kindle Paperwhite 3rd gen

Koska kyseessä on Amazonin laite, luonnolisestikin laitteesta löytyy natiivina Amazonin kirjakauppa, josta saa suoraan ostaa luettavaa. Usein sopivaa viihteellistä luettavaa voi  löytää jo muutamalla eurolla. Kaupasta on myös mukava etsiä ilmaiskirjoja jos on avoimin mielin ja ei ole turhan kranttu kirjojensa suhteen. Saatavilla on myös lehtitilauksia – joskus sieltä löytää tarjouksesta jo noin 5-10USD vuosimaksulla jonkun lehden luettavaksi! Heräteostoksia tulee varmasti tehtyä koska mielenkiintoista luettavaa on niin paljon!

Parhautta on itselleni on ollut erityisesti oman materiaalin siirtäminen laitteeseen. Osan materiaalista olen vetänyt Calibren läpi (kääntänyt sopivaan muotoon), osa on toiminut suoraan laitteessa.  Olen löytänyt humblebundle.com tarjouksista e-kirjoja pikkurahalla isoja kasoja. Sinne tulee tasaisin väliajoin kirjakasoja myyntiin, joihin pääsee käsiksi alkaen yhdellä dollarilla. Nyt laitteessani on parikymmentä kirjaa odottamassa lukemista – ja mikä parhainta, nämä kirjat kulkevat mukanani minne ikinä menenkin.  Sen verran paljon tulee nykyisin vietettyä aikaa jalkapallokentän laidalla erinäisissä turnauksissa, että ei ole pahitteeksi että muutama kirja on tarvittaessa taskussa!

ps. Lue myös ajatuksiani elinikäisestä oppimisesta TÄSTÄ

Jätä kommentti

Elinikäinen oppiminen omatoimisesti – ähky vai mahdollisuus ?1

Internetin myötä on avautunut aivan uudenlaisia mahdollisuuksia itseopiskeluun. Elinikäinen oppiminen on jokaisen ulottuvilla, kun kaikki mahdollinen tieto on kokoajan taskussasi, puhelimessasi. Tämä on aivan uskomaton mahdollisuus, jollaisesta ei olisi esimerkiksi 80-luvulla osannut uneksiakaan. Toisaalta informaation määrä tuo eteen uuden haasteen – tietoa on jopa liikaa tarjolla, pitää osata löytää se itselle oleellisin ja hyödyllisin tieto ja mielellään vielä helposti omaksuttavassa muodossa.

Kun otin ensiaskeleitani ohjelmoinnin perusteiden opiskelussa 80-luvun puolivälissä, oppimateriaali koostui ruttuisesta Basicin alkeet -kirjasta ja kirjastolla teinipoikien vetämästä tietokonekerhosta. Näillä tietoilla ei kovin pitkälle päässyt, enkä harmikseni koskaan saanut suuria visioitani toteutettua. Olin suunnitellut ruutuvihkoon useita erilaisia pelejä joita olisin halunnut koodata sen aikaisella kotimikrollamme.

elinikäinen oppiminen, kurssit, omaehtoinen opiskelu - Lue SteamedPoet'n lifestyle blogi !!
Ensimmäinen tietokoneeni, jolla aloitin ohjelmointiharrastukseni (kuva: Wikipedia)

Ei se oppi kuitenkaan ojaan mennyt. Jo sen aikainen basic kieli sisälsi samoja lausekkeita kuin nykyajan modernit kielet. 90-luvulla tutustuin Pascal-ohjelmointikieleen ja opinnot jatkuivat kun löysin englanninkielistä kirjallisuutta. Askeleen eteenpäin pääsin myös tuon ajan tietoverkkojen esiasteiden, modeemin kautta tavoitettavien, BBS-yhteisöjen kautta. Tutustumalla muiden harrastajien lähdekoodeihin, sai uutta potkua itseopiskeluun.

Koodausharrastukseni jäi tämän jälkeen useaksi vuodeksi unholaan, kunnes kypsemmällä iällä ja internetin kehityksen myötä löysin aivan täysin uusia mahdollisuuksia ottaa haltuun tietoja ja taitoja ennen näkemättömällä tehokkudella. Aloitin asioiden mieleenpalauttelun Java-kielen opinnoilla. Olin kuullut että Googlen älypuhelinten ohjelmiston, Androidin, ohjelmistoa koodaillaan tällä kielellä.

Helsingin Yliopiston avoimet kurssit: Mooc.fi

Helsingin Yliopisto järjestää tietojenkäsittelyn avoimia verkkokursseja useista tietotekniikan eri osa-alueista (käy tutustumassa kurssivalikoimaan: MOOC.fi !) Sieltä löytyikin itselleni Ohjelmoinnin Perusteet kurssi, jossa opetellaan olio-ohjelmoinnin alkeita Java-kielellä. Ilahduttavaa ja motivoivaa oli huomata kuinka ohjelmointi on kielestä riippumatta hyvin samankaltaista. Olio-ajattelu oli tullut uutena asiana sittemmin, ohjelmat rakennettiin nykyisin hyvin eri logiikalla kuin vielä 90-luvulla. Mutta kieli sinänsä oli tuttua, ymmärsin hyvin mistä puhutaan! Koko kurssi sujahtikin läpi melkoisen sukkelasti ja vaivatta ja oli aika suunnata kohti uusia haasteita.

Pikkupoikana olin haaveillut pelin tekemisestä ja siellähän tämä vanha innostus kytee pinnan alla yhä tänäkin päivänä. MOOC-kurssin innoittamana olin jo täysin varma että itseopiskelu olisi hyvinkin mahdollista. Oppiminen tapahtuu nettikursseilla paljon tehokkammin kuin koulussa, koska ei tarvitse tuhlata aikaa pakolliseen hölynpölyyn – koska voi itse koota opintokokonaisuutensa, voi ohittaa kaiken turhan tiedon. Ei siis pakkoruotsin kursseja mukaan, kiitos! Tästä syystä en myöskään haluaisi enää lähteä Yliopistolle tietotekniikkaa opiskelemaan, vaikka ajatus sinänsä oliskin kiehtova ja sitäkin mielessäni pyörittelin.

Youtube oppimisen apuna

Suuntasin seuraavaksi Youtuben eri kanaville tutkimaan ja etsimään vinkkejä mihin edetä seuraavaksi ja olisiko siellä sopivia opetusvideoita ja -kanavia. Kanavilta oppii saa vinkkejä neuvoja muilta harrastajilta – ja jopa ammattilaisiltakin, mutta mitään suurempia kokonaisuuksia sieltä ei oikeastaan pääse opiskelemaan. Tai sitten kurssit on koottu liian amatöörimäisesti. No ymmärtäähän tuon. Ilmaiseksi ei aina saa kaikkea. Youtuben kanavia tapittaessani tuli minulle kuitenkin selväksi mihin kannattaisi pelinkehityksessä suunnata. Tulisi valita joku pelimoottori, jolla kuulemma pelit nykyisin rakennetaan. Näistä suosittu vaihtoehto on Unity, jonka valitsinkin myös itselleni. Kyseistä pelimoottoria ohjelmoidaan taas uudella kielellä, C# nimisellä ohjelmointikielellä, mutta jälleen – kieli on hyvin samankaltainen kuin Java.

(Listaan blogini loppuun vielä suosittelemiani Youtube kanavia pelinkehityksestä kiinnostuneille lukijoille)

Taivas aukeaa – elinikäinen oppiminen alalla kuin alalla : UDEMY

Sattumalta – ja Facebookin kohdennetun markkinoinnin uhrina – löysin itselleni sopivan kurssin. Aloitteleville Unity- kehittäjille suunniteltu pelikurssi tällaisesta paikasta kuin Udemy.com. En ollut koskaan kuullutkaan, mutta päätin ostaa yhden kurssin kokeeksi täältä hintaan 30EUR (myöhemmin kävi ilmi, että niitä saa usein paljon edullisemminkin tarjouksista). Mutta kyllä kannatti! Udemy.comin kurssit ovat aivan eri luokkaa kuin Youtuben harrastelijavideot. Olin aivan myyty.

Sittemmin olen toistakymmentä kurssia ostanut Udemystä, osa on tosin käymättä vielä tai kesken – mutta näiden kurssien kautta voi opiskella todella paljon uusia taitoja. Nälkä kasvaa syödessä. Olen alkanut opiskella nimittäin myös piirtämistä, 3d mallinnusta ja jopa pianon soittoa! Tullaan pikkuhiljaa otsikon ähky-osuutta kohti. Olen ollut niin nälkäinen oppimaan että kohta uhkaa informaatioähky. Kun on pariviikkoa putkeen kurssitellut itseään erilaisilla opinnoilla niin alkaa tuntua että on loman tarpeessa!

Elinikäinen oppiminen omatoimisesti – ähky vai mahdollisuus ?1 2
Muutamia kursseistani joita olen käynyt tai käymässä

Olen löytänyt Udemy.com kurssien lisäksi myös muita hyviä tapoja jatkuvaan oppimiseen, mutta jottei blogitekstini venyisi liian pitkäksi, jätetään se toiseen kertaan! Mukavia oppimishetkiä kaikille ja kommentoi rohkeasti alle kokemuksistasi. Kuulen mielelläni mitä Sinä olet oppinut viimeaikoina – tai mitä haluaisit aloittaa opiskelemaan?

ps. En saa rahaa mainostamistani nettisivuista tai tuotteista joten kaikki ylläoleva suosittelu on täysin vilpitöntä ja rehellistä mielipidettäni.

Ystävällisesti, SteamedPoet

Lähteet ja linkkivinkit

https://mooc.fi

”Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osasto tarjoaa avoimia laadukkaita ja ilmaisia verkkokursseja kaikille. Aloittelija voi lähteä liikkeelle Ohjelmoinnin MOOCista tai tekoälyn perusteisiin keskittyvästä Elements of AI -kurssista. Osaamistaan päivittävä voi syventyä vaikkapa tietoturvaan tai Fullstack -ohjelmointiin.”

http://www.udemy.com

Omaehtoinen oppiminen ei voisi käydä kätevämmin kuin Udemyssä. Oikea aarreaitta – jokaiselle löytyy täältä upeita oppimismahdollisuuksia oikeastaan ihan alasta kuin alasta. Ei siis pelkästään tietokoneisiin liittyvää! Kurssit ovat englanninkielisiä, joten kuullunymmärtämisen taidot pitää olla kunnossa. Kurssit ovat maksullisia. Pidä silmälläsi kampanjoita, joita tulee vähän väliä. Kurssin voi saada halvimmillaan n. 10eurolla, ei kannata maksaa paljon enempää. Kurssit ovat hyvin hintansa arvoisia, jotka muodostavat eheän kokonaisuuden. Kursseissa on parhaimmillaan 50-60h materiaalia – ja harjoitukset päälle! Lue muiden opiskelijoiden kommentit ennen valintaa. Voit testata ensin jollain ilmaisella kurssilla miltä tämä tapa oppia tuntuu.

www.youtube.com

Seuraamiani pelinkehittäjän kanavia, joista olen saanut paljon arvokkaita vinkkejä mihin suuntaan siirtyä seuraavaksi. Käy tsekkaamassa jos aihepiiri kiinnostaa.

  • Gamesfromscratch
  • Unity
  • Sykoo
  • CodeMonkey
  • GameDevHq
  • Brackeys
  • Jayanam

ps. Tiedätkö millainen henkilö on multipotentiaali? Lue lisää TÄSTÄ

Jätä kommentti
(c) SteamedPoet