Hyppää sisältöön

Elinikäinen oppiminen omatoimisesti – ähky vai mahdollisuus ?1

Internetin myötä on avautunut aivan uudenlaisia mahdollisuuksia itseopiskeluun. Elinikäinen oppiminen on jokaisen ulottuvilla, kun kaikki mahdollinen tieto on kokoajan taskussasi, puhelimessasi. Tämä on aivan uskomaton mahdollisuus, jollaisesta ei olisi esimerkiksi 80-luvulla osannut uneksiakaan. Toisaalta informaation määrä tuo eteen uuden haasteen – tietoa on jopa liikaa tarjolla, pitää osata löytää se itselle oleellisin ja hyödyllisin tieto ja mielellään vielä helposti omaksuttavassa muodossa.

Kun otin ensiaskeleitani ohjelmoinnin perusteiden opiskelussa 80-luvun puolivälissä, oppimateriaali koostui ruttuisesta Basicin alkeet -kirjasta ja kirjastolla teinipoikien vetämästä tietokonekerhosta. Näillä tietoilla ei kovin pitkälle päässyt, enkä harmikseni koskaan saanut suuria visioitani toteutettua. Olin suunnitellut ruutuvihkoon useita erilaisia pelejä joita olisin halunnut koodata sen aikaisella kotimikrollamme.

elinikäinen oppiminen, kurssit, omaehtoinen opiskelu - Lue SteamedPoet'n lifestyle blogi !!
Ensimmäinen tietokoneeni, jolla aloitin ohjelmointiharrastukseni (kuva: Wikipedia)

Ei se oppi kuitenkaan ojaan mennyt. Jo sen aikainen basic kieli sisälsi samoja lausekkeita kuin nykyajan modernit kielet. 90-luvulla tutustuin Pascal-ohjelmointikieleen ja opinnot jatkuivat kun löysin englanninkielistä kirjallisuutta. Askeleen eteenpäin pääsin myös tuon ajan tietoverkkojen esiasteiden, modeemin kautta tavoitettavien, BBS-yhteisöjen kautta. Tutustumalla muiden harrastajien lähdekoodeihin, sai uutta potkua itseopiskeluun.

Koodausharrastukseni jäi tämän jälkeen useaksi vuodeksi unholaan, kunnes kypsemmällä iällä ja internetin kehityksen myötä löysin aivan täysin uusia mahdollisuuksia ottaa haltuun tietoja ja taitoja ennen näkemättömällä tehokkudella. Aloitin asioiden mieleenpalauttelun Java-kielen opinnoilla. Olin kuullut että Googlen älypuhelinten ohjelmiston, Androidin, ohjelmistoa koodaillaan tällä kielellä.

Helsingin Yliopiston avoimet kurssit: Mooc.fi

Helsingin Yliopisto järjestää tietojenkäsittelyn avoimia verkkokursseja useista tietotekniikan eri osa-alueista (käy tutustumassa kurssivalikoimaan: MOOC.fi !) Sieltä löytyikin itselleni Ohjelmoinnin Perusteet kurssi, jossa opetellaan olio-ohjelmoinnin alkeita Java-kielellä. Ilahduttavaa ja motivoivaa oli huomata kuinka ohjelmointi on kielestä riippumatta hyvin samankaltaista. Olio-ajattelu oli tullut uutena asiana sittemmin, ohjelmat rakennettiin nykyisin hyvin eri logiikalla kuin vielä 90-luvulla. Mutta kieli sinänsä oli tuttua, ymmärsin hyvin mistä puhutaan! Koko kurssi sujahtikin läpi melkoisen sukkelasti ja vaivatta ja oli aika suunnata kohti uusia haasteita.

Pikkupoikana olin haaveillut pelin tekemisestä ja siellähän tämä vanha innostus kytee pinnan alla yhä tänäkin päivänä. MOOC-kurssin innoittamana olin jo täysin varma että itseopiskelu olisi hyvinkin mahdollista. Oppiminen tapahtuu nettikursseilla paljon tehokkammin kuin koulussa, koska ei tarvitse tuhlata aikaa pakolliseen hölynpölyyn – koska voi itse koota opintokokonaisuutensa, voi ohittaa kaiken turhan tiedon. Ei siis pakkoruotsin kursseja mukaan, kiitos! Tästä syystä en myöskään haluaisi enää lähteä Yliopistolle tietotekniikkaa opiskelemaan, vaikka ajatus sinänsä oliskin kiehtova ja sitäkin mielessäni pyörittelin.

Youtube oppimisen apuna

Suuntasin seuraavaksi Youtuben eri kanaville tutkimaan ja etsimään vinkkejä mihin edetä seuraavaksi ja olisiko siellä sopivia opetusvideoita ja -kanavia. Kanavilta oppii saa vinkkejä neuvoja muilta harrastajilta – ja jopa ammattilaisiltakin, mutta mitään suurempia kokonaisuuksia sieltä ei oikeastaan pääse opiskelemaan. Tai sitten kurssit on koottu liian amatöörimäisesti. No ymmärtäähän tuon. Ilmaiseksi ei aina saa kaikkea. Youtuben kanavia tapittaessani tuli minulle kuitenkin selväksi mihin kannattaisi pelinkehityksessä suunnata. Tulisi valita joku pelimoottori, jolla kuulemma pelit nykyisin rakennetaan. Näistä suosittu vaihtoehto on Unity, jonka valitsinkin myös itselleni. Kyseistä pelimoottoria ohjelmoidaan taas uudella kielellä, C# nimisellä ohjelmointikielellä, mutta jälleen – kieli on hyvin samankaltainen kuin Java.

(Listaan blogini loppuun vielä suosittelemiani Youtube kanavia pelinkehityksestä kiinnostuneille lukijoille)

Taivas aukeaa – elinikäinen oppiminen alalla kuin alalla : UDEMY

Sattumalta – ja Facebookin kohdennetun markkinoinnin uhrina – löysin itselleni sopivan kurssin. Aloitteleville Unity- kehittäjille suunniteltu pelikurssi tällaisesta paikasta kuin Udemy.com. En ollut koskaan kuullutkaan, mutta päätin ostaa yhden kurssin kokeeksi täältä hintaan 30EUR (myöhemmin kävi ilmi, että niitä saa usein paljon edullisemminkin tarjouksista). Mutta kyllä kannatti! Udemy.comin kurssit ovat aivan eri luokkaa kuin Youtuben harrastelijavideot. Olin aivan myyty.

Sittemmin olen toistakymmentä kurssia ostanut Udemystä, osa on tosin käymättä vielä tai kesken – mutta näiden kurssien kautta voi opiskella todella paljon uusia taitoja. Nälkä kasvaa syödessä. Olen alkanut opiskella nimittäin myös piirtämistä, 3d mallinnusta ja jopa pianon soittoa! Tullaan pikkuhiljaa otsikon ähky-osuutta kohti. Olen ollut niin nälkäinen oppimaan että kohta uhkaa informaatioähky. Kun on pariviikkoa putkeen kurssitellut itseään erilaisilla opinnoilla niin alkaa tuntua että on loman tarpeessa!

Elinikäinen oppiminen omatoimisesti – ähky vai mahdollisuus ?1 1
Muutamia kursseistani joita olen käynyt tai käymässä

Olen löytänyt Udemy.com kurssien lisäksi myös muita hyviä tapoja jatkuvaan oppimiseen, mutta jottei blogitekstini venyisi liian pitkäksi, jätetään se toiseen kertaan! Mukavia oppimishetkiä kaikille ja kommentoi rohkeasti alle kokemuksistasi. Kuulen mielelläni mitä Sinä olet oppinut viimeaikoina – tai mitä haluaisit aloittaa opiskelemaan?

ps. En saa rahaa mainostamistani nettisivuista tai tuotteista joten kaikki ylläoleva suosittelu on täysin vilpitöntä ja rehellistä mielipidettäni.

Ystävällisesti, SteamedPoet

Lähteet ja linkkivinkit

https://mooc.fi

”Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osasto tarjoaa avoimia laadukkaita ja ilmaisia verkkokursseja kaikille. Aloittelija voi lähteä liikkeelle Ohjelmoinnin MOOCista tai tekoälyn perusteisiin keskittyvästä Elements of AI -kurssista. Osaamistaan päivittävä voi syventyä vaikkapa tietoturvaan tai Fullstack -ohjelmointiin.”

http://www.udemy.com

Omaehtoinen oppiminen ei voisi käydä kätevämmin kuin Udemyssä. Oikea aarreaitta – jokaiselle löytyy täältä upeita oppimismahdollisuuksia oikeastaan ihan alasta kuin alasta. Ei siis pelkästään tietokoneisiin liittyvää! Kurssit ovat englanninkielisiä, joten kuullunymmärtämisen taidot pitää olla kunnossa. Kurssit ovat maksullisia. Pidä silmälläsi kampanjoita, joita tulee vähän väliä. Kurssin voi saada halvimmillaan n. 10eurolla, ei kannata maksaa paljon enempää. Kurssit ovat hyvin hintansa arvoisia, jotka muodostavat eheän kokonaisuuden. Kursseissa on parhaimmillaan 50-60h materiaalia – ja harjoitukset päälle! Lue muiden opiskelijoiden kommentit ennen valintaa. Voit testata ensin jollain ilmaisella kurssilla miltä tämä tapa oppia tuntuu.

www.youtube.com

Seuraamiani pelinkehittäjän kanavia, joista olen saanut paljon arvokkaita vinkkejä mihin suuntaan siirtyä seuraavaksi. Käy tsekkaamassa jos aihepiiri kiinnostaa.

  • Gamesfromscratch
  • Unity
  • Sykoo
  • CodeMonkey
  • GameDevHq
  • Brackeys
  • Jayanam

ps. Tiedätkö millainen henkilö on multipotentiaali? Lue lisää TÄSTÄ

Julkaistu kategoriassa Opiskelu

Kommentoi ensimmäisenä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

(c) SteamedPoet