Hyppää sisältöön

Guitar Hero 3: Kitara ei yhdisty Playstationiin

… ja kuinka ongelma ratkaistaan

Guitar Hero -pelisarja oli aikanaan iso juttu pelaajille. Ensimmäisen osan julkaisu tapahtui Yhdysvalloissa vuonna jo 2005 ja pelejä putkahteli siitä eteenpäin noin viiden vuoden ajan suuren suosion saattelemana. Ajan myötä suuren yleisön innostus kuitenkin lopahti jokusen vuoden kestäneen huuman jälkeen – minkään pelisarjan suosio ei toki voi kestää ikuisesti etenkään, kun uudistumista ei suuremmin sarjassa nähty. Vuonna 2015 tehty uudelleen lämmitetty Guitar Hero Live ei auttanut asiaan vaan pelisarja haudattiin vähin äänin.

Aikaa on siis kulunut jo tovi. Itselleni pelisarja ei kuitenkaan aikanaan muutamaa kokeilua lukuunottamatta tullut kovinkaan tutuksi (en ostanut itselle koskaan). Joitain kertoja tuli peli-illoissa toki pelailtua. Nyt onnistuin vuosien jälkeen löytämään Guitar Hero III pelin ja kitaran Pleikka kolmoselle pikkuhiluilla ja ajattelin tutustua peliin lähemmin. Se hyvä puoli on tutustua pelisarjoihin vasta muiden kyllästyttyä, ettei peleistä tarvitse maksaa juurikaan paria kolikkoa enempää!

Huonoja puoliakin odottelussa on. Nimittäin käytetyt ja jo vuosia kaapin perukoilla lojuneet romut eivät aina välttämättä ole enää ihan priimassa kunnossa. Toisaalta tuo ajan patina tuo oman fiiliksensä ja nostalgisia muistoja vuosien takaa. Tarpeen olisi aina kuitenkin se, että laite ja peli toimisivat asianmukaisesti!

Yllätys olikin aikamoinen kun tämä, vasta n. 13 vuoden ikäinen kitara, ei lähtenyt yhdistymään Playstationiin lainkaan. Patterien asentamisen jälkeen virrat tulevat kyllä laitteeseen mutta kitara ei yhdistä vastaanottimeen. Laite ei varsinaisesti ole retroikään edes ehtinyt, kun on jo korjauksen tarpeessa! Aika hävytöntä laatua nykyisin, mutta tätähän tämä nykyisin on vähän laitteessa kuin laitteessa. Onneksi on kuitenkin meitä, joille vanhan pelilaitteen kunnostaminen on vähintäänkin yhtä hauskaa kuin sillä pelaaminen!

Työkalut esiin!

Lähes tulkoon kaikessa elektroniikassa ikuisuusvaivana ovat surkeat kondensaattorit. Kondensaattorit tehdään (tarkoituksella) kestämään vain joitain vuosia, jonka jälkeen ne ovat vaihtokunnossa. Eräänlaista ajastettua hajoamista siis, jotta meille kuluttajille voidaan myydä uusia laitteita. Onneksi niiden vaihtaminen on helppoa. Tämän kitaran 2 kondensaattorin vaihtaminen on nopea juttu! Korjaamiseen edellyttää kolvaamista mutta se ei ole lainkaan hankalaa. Tarvittavat työkalut:

  • T10 koon torx ruuvimeisseli, näitä saa esim. Motonetistä muutamalla eurolla
  • kolvaustarvikkeet (minimissään kolvi, tinaa ja tinaimusukkaa)
  • vaihtokondensaattorit (47uF 10V ja 220uF 10V)

1. Avaa kotelo

Ruuvaa takanaolevat torx-ruuvit auki. Kotelon saa ruuvien poistamisen jälkeen helposti auki. Huomaa että takuutarran alla on vielä yksi ruuvi!! Tätä en ihan heti löytänyt ja ihmettelin, kun kotelo ei lähdekään aukenemaan.

Guitar Hero 3: Kitara ei yhdisty Playstationiin 1

Vaihdettavat kondensaattorit ovat kuvan oikeassa alanurkassa sijaitsevalla emolevyllä.

Guitar Hero 3: Kitara ei yhdisty Playstationiin 2

2. Kondensaattorit! Irroita ja kiinnitä!

Tässä vielä lähikuvaa piirilevystä. Piirilevyssä on kiinni pari johtoa, jotka lähtevät vetämällä irti. Toinen on isompi lattakaapeli ja toinen pienempi johto. Kummankaan irroittamisessa ei onneksi pitäisi olla suurempaa haastetta vaan ihan pieni kiskaisu riittää. Piirilevy on puolestaan kiinni kotelossa kahdella ristipääruuvilla, jotka pitää myös ruuvata irti, jotta piirilevyn kääntöpuolella pääsee käsiksi ja juottamaan tinat irti!

Guitar Hero 3: Kitara ei yhdisty Playstationiin 3

Irroitettavat kaksi kondensaattoria ovat 47uf 10V ja 220uF 10V. Volttimäärä voi olla isompikin kuin tämä, mutta ei pienempi! Kapasitanssi taas tulisi olla juuri tämä sama kuin vanhassa komponentissa. Itseltäni löytyi 16V versiot molemmista valmiina, joten käytin niitä. Isompi fyysinen koko ei tässä kohtaa haittaa, vaan osat sopivat hyvin piirilevylle.

Guitar Hero 3: Kitara ei yhdisty Playstationiin 4

Nuo pari mötikkää siis tulee kolvata irti ja korvata uusilla osilla. Vaikkei olisi kolvaamisesta mitään kokemusta niin suosittelen mielihyvin tätä ensimmäiseksi projektiksi. Komponentit ovat helppoihin paikkoihin sijoitettu, eivät ole kovin pieniä (= helppo kolvata) – ja tosiaan niitä on vain kaksi. Kolvin ja tinaimusukan avulla poista vanha tina niin tarkasti kuin mahdollista. Kun tinaa on saanut riittävästi poistettua, saa vanhan komponentin irroitettua. Tämän jälkeen on syytä vielä kertaalleen kuumentaa piirilevyä ja puhdistaa se imusukan avulla.

3. Kootaan kotelo – ja taas Guitar Hero rokkaa!

Kun kondensaattorit on vaihdettu, kokoa kotelo, ruuvaa torxit kiinni ja – voilá – Guitar Hero kitarasi pitäisi taas yhdistyä Pleikkariin!!

Kondensaattorien vaihtaminen on ”ihmelääke” lähes kaiken temppuilevan elektroniikan korjaamiseen – etenkin jos on kyseessä vähänkin ikääntynyt laitteisto. Myös korkeaksi pääsevä laitteen lämpötila voi rikkoa laitteen halpoja komponentteja vaikkei ikää olisi vielä kovinkaan montaa vuotta ehtinyt kertyä.

Guitar Hero 3: Kitara ei yhdisty Playstationiin 5

ps. mikäli kellastuneen muovin valkaisu kiinnostaa, lue myös aiempi kirjoitukseni TÄSTÄ

Julkaistu kategoriassa RetropelitElektroniikka

Kommentoi ensimmäisenä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

(c) SteamedPoet